Noodkreet! Ja, beste leden van de Vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie. Dit is een noodkreet. Wij zijn de Meesters aan de Maas, een sociaal advocatenkantoor op de Kop van Zuid. Wij hebben ons gespecialiseerd in jeugdrecht, personen- en familierecht, slachtofferzaken en uitkeringen. Wij zijn trots op onze vakkennis en hebben daar gedurende vele jaren veel in geïnvesteerd. Wij staan de zwakkeren binnen onze samenleving bij. Wij zouden dat ook graag blijven doen. Maar: Door de voortdurende bezuinigingen is ons werk onder druk komen staan. Ten eerste wordt de kwaliteit en het voortbestaan van de sociale rechtshulp bedreigd. Ten tweede is de toegang tot het recht voor talloze Nederlanders in gevaar. Wij hebben net als andere sociale kantoren de laatste jaren onder druk van eerdere bezuinigingen geprobeerd onze kosten te minderen. Wij hebben goedkopere kantoorruimte gezocht; wij hebben ons ondersteunend personeel gehalveerd. Waar mogelijk hebben wij bezuinigd en de kosten beperkt. Dat is niet genoeg. De omzet staat namelijk meer dan ooit onder druk. Dit kent nu al meerdere oorzaken, bijvoorbeeld het feit dat cliënten niet in staat zijn de eigen bijdrage te betalen aan de advocaat, zodat of de zaak niet kan doorgaan of dat de advocaat het bedrag niet ontvangt. En ook de vergoedingen voor de vele uren werk in bijvoorbeeld echtscheidingsprocedures, slachtofferzaken en bij het bijstaan van kinderen zijn volstrekt onvoldoende. Deze bezuinigingen hebben ons financieel al hard geraakt. Maar het ziet er nog somberder uit. De plannen die nu voorliggen om de sociale advocatuur anders in te richten, zullen diepe gaten slaan; wij zijn zelfs bang te diep om voort te kunnen blijven bestaan.
Alle advocaten, en sociaal advocaten in het bijzonder, vormen voor de gewone mensen de toegangspoort naar het recht. Want de Tweede Kamer kan nog zoveel mooie wetten maken, zonder rechter zijn die wetten meestal niet veel waard. Het is de kerntaak van de advocaat om de schakel tussen rechter en rechtzoekende te zijn. De sociaal advocaat verricht deze taak voor de mensen met een kleine portemonnee, door toegankelijk te zijn, door zich te verdiepen in de problemen van juist deze mensen, door partij te kiezen voor de werknemer, de huurder, de vluchteling, het slachtoffer, het kind in de jeugdzorg, kortom: voor de zwakkeren in onze samenleving. Dát vormt de basis van de specialisatie van de sociale advocatuur en tevens de waarborg voor meer gelijkwaardigheid in onze vaak zo ingewikkelde samenleving. Ja, dit is een noodkreet, want: Wanneer de plannen van het kabinet, tot nog verdere inperking van de sociale rechtsbijstand, doorgaan, wordt ook voor ons het werken praktisch ondoenlijk. Wij voorzien, mede omdat we signalen van de andere sociale kantoren krijgen, dat de sociale advocatuur zal verschrompelen. Nu al kunnen kantoren geen advocaatstagiaires meer aannemen en opleiden. Daarvoor zijn de kosten veel te hoog. Decennialang opgebouwde ervaring zal daardoor verloren gaan. De kwaliteit wordt minder, wanneer het niet meer mogelijk is als specialist mensen bij te staan. Nu het kabinet de sociale advocatuur blijkbaar ziet als ‘een te duur probleem’ kunnen wij stellen dat het probleem zich vanzelf wel op zal lossen. Want, als het zo doorgaat, zal de goede, gespecialiseerde sociale advocatuur verdwijnen, en daarmee verdwijnt de toegang tot het recht van velen, hun stem zal niet meer gehoord worden. Dat kan en mag niet gebeuren. Een fatsoenlijke samenleving biedt een basis van gelijkwaardigheid en bescherming voor alle burgers. Juist zij die er zelf niets aan kunnen doen dat zij "zwak" of “beperkt” zijn (zoals kinderen en slachtoffers van delicten) verdienen de steun van de sociale advocatuur: Sociale rechtsbijstand: juist nu! Mogen wij alstublieft op u rekenen? http://rechtsbijstandjuistnu.nl/ Meesters aan de Maas advocaten, Mr. Marjolein P.G. Rietbergen Mr. Ria van Seventer Mr. Nelleke Stolk Mr. Carrie Jansen Griffierecht zijn de kosten die u moet betalen voor het starten bij een procedure bij de rechter. Dat geldt voor bijna alle procedures, behalve bij strafzaken. Hoeveel u moet betalen, hangt af van het soort zaken en van uw inkomen.
Dat geld moet worden betaald aan het begin van de procedure, en betaling gaat meestal via de advocaat die u heeft ingeschakeld. Vaak schiet de advocaat voor de het geld voor, en u moet dat dan aan uw advocaat betalen. Uw advocaat is er, naast u, aansprakelijk voor dat het griffierecht wordt voldaan. Soms wordt het griffierecht voorlopig vastgesteld omdat geld wordt gevraagd en aan het begin van de procedure nog niet duidelijk is om hoeveel geld het precies gaat. Bij procedures over bijvoorbeeld een omgangsregeling, een echtscheiding of de plaatsing van een dakkapel, waar niet direct om geld gaat, staat dus ook de hoogte van het griffierecht meteen vast. Maar wat als dat niet zo is en als u halverwege de procedure van advocaat wisselt en er blijkt aan het einde van de procedure dat u meer griffiegeld moet betalen dan men aan het begin van de procedure dacht? U moet dan uiteraard betalen, maar is uw oude of uw nieuwe advocaat mede aansprakelijk voor betaling van dat hogere griffierecht? De Hoge Raad heeft daar op 12 augustus jl. een uitspraak over gedaan. In die zaak werd aan het begin van de procedure voorlopig griffierecht vast gesteld omdat de omvang van de vordering nog niet duidelijk was. Halverwege de procedure kwam er een nieuwe advocaat en aan het einde van de procedure bleek dat het griffierecht ongeveer acht keer hoger was dan aan het begin van de procedure voorlopig was vastgesteld. De partij betaalde kennelijk niet, maar wie moest nu het verschil betalen, de oude of de nieuwe advocaat? De Hoge Raad heeft overwogen dat de mede aansprakelijkheid (naast de partij) voor betaling van griffierecht alleen rust op de advocaat die de partij bijstaat op het moment dat de proceshandeling wordt verricht waardoor het griffierecht wordt verschuldigd (het begin van de procedure), en niet (ook) op de nieuwe advocaat. Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/wat-is-griffierecht-en-hoeveel-griffierecht-moet-ik-betalen https://www.recht.nl/rechtspraak/?ecli=ECLI:NL:HR:2016:1926 |
Meesters aan de Maas. ArchiEF
Mei 2021
Categoriën |
Copyright 2015-2021 © | [email protected] | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Klachtenregeling | Privacy Statement